266 persones es realitzen la prova de la malaltia de Chagas a la Festa de la Pàtria Boliviana

grupUn total de 266 persones van accedir ahir a fer-se la prova de la malaltia de Chagas, durant la celebració de la Festa de la Pàtria Boliviana, a Badalona. Aquesta xifra representa un 65,2% més que la que es va obtenir durant la celebració de l’any passat.

Les analítiques es van realitzar en un autobús de l’empresa pública Banc de Sang i Teixits (BST), que es va acostar al Parc del Turó d’en Caritg, de Badalona, on es va celebrar la Festa. Un total 23 professionals i voluntaris de la Unitat de Medicina Tropical de l’Hospital Vall d’Hebron, de BST, de l’Associació d’Amics de Persones amb Chagas (ASAPECHA) i de la fundació Mundo Sano van participar en la realització de la prova. Durant les properes setmanes, les persones que es van realitzar l’analítica rebran els resultats de manera confidencial a casa seva.

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Comentarios desactivados en 266 persones es realitzen la prova de la malaltia de Chagas a la Festa de la Pàtria Boliviana

Les malalties emergents, a debat a Lleida

Imatge050115

El Centre de Vacunacions Internacionals Eixample-PROSICS Lleida de l’ICS i la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida van organitzar tres tallers sobre la Malària i l’Èbola adreçats als membres dels col·lectius migrants de la ciutat, amb l’objectiu de donar a conèixer pautes d’higiene, seguretat i salut per a prevenir i detectar aquestes malalties.

Seguir leyendo

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado , , | Comentarios desactivados en Les malalties emergents, a debat a Lleida

Las enfermedades emergentes, a debate en Lleida

Imatge050115

El Centre de Vacunacions Internacionals Eixample-PROSICS Lleida del ICS y la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat del Ajuntament de Lleida organizaron tres talleres sobre la Malaria y el Ébola dirigidos a los miembros de los colectivos migrantes de la ciudad, con el objetivo de dar a conocer pautas de higiene, seguridad y salud para prevenir y detectar estas enfermedades.

Seguir leyendo

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado , , , | Comentarios desactivados en Las enfermedades emergentes, a debate en Lleida

VIAJES INTERNACIONALES Y VACUNACIONES

«¡Triste época la Nuestra! Es más fácil desintegrar un átomo que un prejuicio » (Albert Einstein)

Según la Organización Mundial de Turismo (OMT), los primeros meses de 2011 los viajes internacionales crecieron casi un 5% en todo el mundo, con excepción de Oriente Medio y el Norte de África. América del Sur y Asia Meridional encabezaron el crecimiento (+15%), seguidas de África Subsahariana (+13%) y Europa Central y del Este (+12%)
Imagen1Aún así, según palabras de Carmen Amela, directora general de Salud Pública y Sanidad exterior al 20102 se estima que el 80% de los españoles no se vacuna cuando se desplaza a zonas de riesgo, especialmente a destinos tropicales o subtropicales. Es decir, deberían haber sido informados y tratados en vacunas (además de quimioprofilaxis de la malaria y consejos de salud) para poder adoptar medidas preventivas antes, durante y después de realizar viajes a países donde las condiciones higiénico-sanitarias pueden ser inaccesibles y deficientes. También hay algunos estudios realizados en Europa que indican que una buena proporción de viajeros, en torno a un 30-40%, no solicitan consejo sanitario antes del viaje en un centro especializado. Seguir leyendo

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado , | Comentarios desactivados en VIAJES INTERNACIONALES Y VACUNACIONES

VIATGES INTERNACIONALS I VACUNACIONS

“¡Triste época la nuestra! Es más fácil desintegrar un átomo que un prejuicio” (A. Einstein)

Segons la Organització Mundial de Turisme (OMT), els primers mesos de 2011 els viatges internacionals van créixer gairebé un 5% arreu del món, amb excepció d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. Amèrica del Sud i Àsia Meridional van encapçalar el creixement (ambdues amb un +15%), seguides de l’Àfrica Subsahariana (+13%) i l’Europa Central i de l’Est (+12%). Imagen1Tot i així, segons paraules de Carmen Amela, directora general de Salut Pública i Sanitat exterior al 2010 s’estima que el 80% dels espanyols no es vacuna quan es desplaça a zones de risc, especialment a destinacions tropicals o subtropicals. Es a dir, haurien d’haver estat informats i tractats en vacunes (a més de quimioprofilaxis de la malària i consells de salut) per poder adoptar mesures preventives abans, durant i desprès de realitzar viatges a països on les condicions higienico-sanitàries poden ser inaccessibles i deficients. També hi ha alguns estudis realitzats a Europa que indiquen que una bona proporció de viatgers, entorn d’un 30-40%, no sol•liciten consell sanitari abans del viatge en un centre especialitzat. Seguir leyendo

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado , , | Comentarios desactivados en VIATGES INTERNACIONALS I VACUNACIONS

EL PROSICS LIDERA UN PROJECTE DE TUBERCULOSI A ANGOLA FINANÇAT PER LA SOCIETAT CATALANA DE MEDICINA DE FAMÍLIA

SONY DSCLa Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) ha atorgat un 0,7% del seu pressupost (12.000 euros) al projecte «Millora del tractament i la qualitat de vida dels pacients amb tuberculosi en una zona d’Angola amb alta prevalença de la malaltia «liderat pel PROSICS. El projecte pretén mitjançant solucions innovadors millorar el compliment del tractament i mantenir un contacte més estret amb el malalt durant el transcurs de la malaltia per així poder reduir la càrrega de tuberculosi a la zona.

 

Angola és un país amb alta incidència de tuberculosi i amb un sistema limitat amb mancances importants. Sota aquestes circumstàncies als pacients que pateixen una tuberculosi no se’ls pot assegurar un seguiment estret i com a conseqüència la taxa d’abandonament del tractament és elevada. La aparción de tuberculosi resistents i de recidives després d’un tractament incomplet es deriven de les debilitats del sistema. El projecte del PROSICS pretén enfortir els vincles entre la Unitat de tuberculosi i els pacients mitjançant la incorporació de personal qualificat que creï una relació fluida i dinàmica on el pacient se senti còmode i acollit. Dins del projecte també es pretén instaurar un sistema d’administració del tractament directament observat per als casos més problemàtics i per als pacient amb ceps resistents.

 

El projecte es desenvoluparà a l’Hospital Nossa Senhora da Paz està localitzat al centre-est d’Angola i compta amb una àmplia experiència en el tractament de la tuberculosi. A més recentment va aconseguir amb el suport de la Fundació Probitas iniciar un estudi per al diagnòstic i tractament de la tuberculosi resistent utilitzant sistemes automatitzats de diagnòstic i identificació de resistències. Aquest sistema automatitzat és la primera vegada que s’utilitza al país i els resultats de l’estudi serviran per valorar una possible implantació en altres zones d’Angola.

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado , , , | Comentarios desactivados en EL PROSICS LIDERA UN PROJECTE DE TUBERCULOSI A ANGOLA FINANÇAT PER LA SOCIETAT CATALANA DE MEDICINA DE FAMÍLIA

EL PROSICS LIDERA UN PROYECTO DE TUBERCULOSIS EN ANGOLA FINANCIADO POR LA SOCIEDAD CATALANA DE MEDICINA DE FAMILIA

SONY DSCLa Sociedad Catalana de Medicina Familiar y Comunitaria (CAMFIC) ha otorgado un 0.7% de su presupuesto (12.000 euros) al proyecto «Mejora del tratamiento y la calidad de vida de los pacientes con tuberculosis en una zona de Angola con alta prevalencia de la enfermedad» liderado por el PROSICS. El proyecto pretende mediante soluciones innovadores mejorar el cumplimiento del tratamiento y mantener un contacto más estrecho con el enfermo durante el transcurso de la enfermedad para así poder reducir la carga de tuberculosis en la zona.

 

Angola es un país con alta incidencia de tuberculosis y con un sistema limitado con carencias importantes. Bajo estas circunstancias a los pacientes que padecen una tuberculosis no se les puede asegurar un seguimiento estrecho y como consecuencia la tasa de abandono del tratamiento es elevada. La aparción de tuberculosis resistentes y de recidivas tras un tratamiento incompleto se derivan de las debilidades del sistema. El proyecto del PROSICS pretende fortalecer los vínculos entre la Unidad de tuberculosis y los pacientes mediante la incorporación de personal cualificado que cree una relación fluida y dinámica donde el paciente se sienta cómodo y acogido. Dentro del proyecto también se pretende instaurar un sistema de administración del tratamiento directamente observado para los casos más problemáticos y para los paciente con cepas resistentes.

 

El proyecto se desarrollará en el Hospital Nossa Senhora da Paz está localizado en el centro-este de Angola y cuenta con una amplia experiencia en el tratamiento de la tuberculosis. Además recientemente consiguió con el apoyo de la Fundación Probitas iniciar un estudio para el diagnóstico y tratamiento de la tuberculosis resistente utilizando sistemas automatizados de diagnóstico e identificación de resistencias. Este sistema automatizado es la primera vez que se utiliza en el país y los resultados del estudio servirán para valorar una posible implantación en otras zonas de Angola.

Publicado en NOTICIAS-ESP | Etiquetado , , , , , , | Comentarios desactivados en EL PROSICS LIDERA UN PROYECTO DE TUBERCULOSIS EN ANGOLA FINANCIADO POR LA SOCIEDAD CATALANA DE MEDICINA DE FAMILIA

MEDICINA DEL VIAJERO, UNA HERRAMIENTA DE TRABAJO NECESARIA EN LA PRESTACIÓN DE SERVICIOS DE SALUD

Imatge 290914Según la Organización Mundial del Turismo (OMT) el aumento anual de turismo en el mundo entre 1995 y 2004 fue del 3,9%, pero en Oriente Medio fue del 10,9% (13% en 2007), en Asia y Pacifico el 6,5% (10% en 2007) y en África del 5,7% (8% en 2007). El pronóstico para el año 2020 es que Europa reciba 717 millones de viajeros, Asia oriental y Pacífico 438 millones, América 284 millones, África 75 millones, Oriente Medio 69 millones y Asia del Sur 19 millones.

Si tenemos en cuenta las últimas previsiones, África, Asia y el Pacífico y Oriente Medio, por este orden, serán las zonas que registrarán un mayor crecimiento en el número y porcentaje de viajeros con tasas superiores al 5%, frente a la media mundial que es del 4.1%. Es decir, entre los 40 países mayores receptores se encuentran al menos 10 considerados países de baja renta, donde hay un mayor riesgo sanitario y donde el riesgo de contraer alguna enfermedad infecciosa es alto. Seguir leyendo

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado | Comentarios desactivados en MEDICINA DEL VIAJERO, UNA HERRAMIENTA DE TRABAJO NECESARIA EN LA PRESTACIÓN DE SERVICIOS DE SALUD

MEDICINA DEL VIATGER, UNA EINA DE TREBALL NECESSÀRIA EN LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE SALUT

 

Imatge 290914Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT) l’augment anual de turisme al món entre 1995 i 2004 va ser del 3,9%, però a l’Orient Mitjà va ser del 10,9% (13% al 2007), a l’ Àsia i Pacific el 6,5% (10% en 2007) i a l’Àfrica del 5,7% (8% en 2007). El pronòstic per l’any 2020 és que Europa rebi 717 milions de viatgers, Àsia oriental i Pacífic 438 milions, Amèrica 284 milions, Àfrica 75 milions, Orient Mitjà 69 milions i Àsia del Sud 19 milions.
Si tenim en compte les últimes previsions, Àfrica, Àsia i el Pacífic i Orient Mitjà, per aquest ordre, seran les zones que registraran un major creixement en el nombre i percentatge de viatgers amb taxes superiors al 5%, enfront de la mitjana mundial que és del 4.1%. És a dir, entre els 40 països majors receptors es troben almenys 10 considerats països de baixa renda, on hi ha un major risc sanitari i on el risc de contreure alguna malaltia infecciosa és alt. Seguir leyendo

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado | Comentarios desactivados en MEDICINA DEL VIATGER, UNA EINA DE TREBALL NECESSÀRIA EN LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE SALUT

EL VIRUS DE L’EBOLA FORA DE CONTROL

ebola sept 2014El 22 maig 2014 el govern de GuineaConakry va anunciar el primer brot de Ebola a l’Àfrica Occidental. Ràpidament Libèria i Sierra Leone també es van veure afectats pel virus. Era la primera vegada en la història que un brot de ebola afectava a diversos països.

Nigèria, igual que Kenya, és un important centre polític i econòmic de l’Àfrica Subsahariana. El trànsit aeri internacional d’altres continents a Lagos i Nairobi és intens, així com el provinent d’altres països Africans. Pel que tots dos països, tot i no tenir fronteres amb els tres països afectats pel virus Ebola tenien un risc elevat de veure afectats pel brot de ebola.

Recentment, Nigèria va confirmar que el virus havia arribat al seu territori a través d’un passatger infectat a Libèria. Tots els infectats a Nigèria havien estat en contacte amb el cas índex arribat des de Libèria, entre els infectats nigerians havia nombrosos membres del personal sanitari que van atendre al malalt a l’hospital. La manca de control per part de les autoritats nigerianes permetre que una infermera nigeriana infectada viatgés de Lagos a una altra ciutat a 400km de distància, facilitant la possible expansió de la malaltia. Després d’aquest incident el govern va prendre mesures enèrgiques per contenir la infecció, amb resultats encoratjadors.

Un altre episodi que mostra la falta de mesures adequades per contenir la infecció en els tres principals països afectats és l’evasió de les mesures de contenció d’una persona que havia estat en contacte amb un malalt d’ebola a Guinea Conakry. Aquesta persona va viatjar irresponsable al Senegal, i no va facilitar la informació d’haver tingut un contacte amb un malalt de ebola durant la seva estada a l’hospital. Finalment les autoritats guineanes han informat a Senegal, i el govern d’aquest país va poder localitzar al malalt en un hospital a Dakar i instaurar les mesures d’aïllament oportunes.

Els exemples de Nigèria i Senegal resum perquè el brot està fora de control. D’una banda el que estiguem davant d’un brot multinacional limita les mesures de control i dificulta la uniformitat de les mateixes. La falta de mitjans i la inoperància internacional tampoc van contribuir al control d’inicial de la malaltia. D’altra banda, els organismes internacionals van decidir no aplicar mesures restrictives inicials sobre el tràfic de persones i de mercaderies, per no alarmar la població mundial i per no afectar les malmeses economies d’aquests països. El que ha afavorit que un brot limitat s’hagi convertit en un perill per a tot un continent. A més el trànsit aeri ha estat cancel · lat i les fronteres terrestres tancades.

L’altre gran problema és la por. La desinformació i la manca de mesures eficaces a fet que s’instauri el pànic i la desconfiança en la comunitat. La por és el pitjor enemic per al control d’un brot, ja que modifica els patrons de conducta de la comunitat i els porta realitzar accions irracionals. Actituds com negació de la malaltia o atribuir la malaltia a bruixeria són freqüents entre la població. També s’està estenent l’ús de remeis naturals o com a efectius. La població ha perdut la confiança en els governs i veu l’ajuda estrangera amb recel. A més molts es neguen a adoptar les noves pautes enterraments o acceptar les mesures d’aïllament, anteposant actituds egoistes davant del comú.

Són moltes les necessitats que cal esmenar per controlar aquest brot, i cal l’ajuda a diferents nivells, tant a nivell internacional, nacional, com local. Aconseguir una bona interacció entre els mateixos permetria oferir a la població mesures de garantia i transmetre el missatge que s’està treballant amb totes les sense descans i amb tots els mitjans. Per poder dur a terme un programa d’aquesta magnitud és necessari un augment dels fons destinats al control del brot, i posar sobre la taula tots els recursos de què disposem.

Metges sense fronteres, una organització amb àmplia experiència en el terreny en situacions d’emergència i catàstrofes ha demanat fa uns dies el suport de les forces militars dels governs desenvolupats per poder controlar el brot. Les forces militars tenen una àmplia experiència en l’ús d’hospitals de campanya o en el cas dels EUA i la Xina d’hospitals navals, a més de disposar de material i formació per desenvolupar plans de logística en situacions adverses i per enfrontar-se a malalties contagioses i letals (l’exèrcit alemany, disposa d’una unitat altament qualificada per treballar en situacions d’aïllament estricte). No obstant això, desplegar forces armades als països afectats requereix primer d’una petició internacional formal, i d’altra banda valorar l’efecte negatiu que pogués tenir sobre la població. No obstant això, el fet que una organització com Metges sense fronteres demani la intervenció militar ens ha de fer veure que la situació és catastròfica.

El que és evident a dia d’avui és que si no s’implementen noves mesures i s’incrementa el finançament l’actualment brot de ebola seguirà fora de control. Que el nombre de morts augmenti cada dia és una negligència de la comunitat internacional.

Publicado en NOTÍCIES-CAT | Etiquetado , , , | Comentarios desactivados en EL VIRUS DE L’EBOLA FORA DE CONTROL